Content feed Comments Feed

Sfantul Teodosie, Arhiepiscop de Cernigov - aflarea moastelor (9 septembrie)

Publicat de Mihai (admin) vineri, 9 septembrie 2011

In 1896, sinodul rus l-a canonizat oficial pe Sfantul Teodosie (…1696), arhiepiscop de Cernigov, vietuitor din sec. XVII. In acest scop, s-au facut cercetari amanuntite de catre inspectorii arondati, cu martori, referitor la minunile întamplate la mormantul acestuia din catedrala Sfintilor Boris si Gleb (Cernigov). Tot atunci s-a recunoscut autenticitatea sfintelor sale moaste.

De origine nobila, Sfantul a urmat colegiul în cadrul manastirii Teofaniei din Kiev, fiind pregatit teologic aici de profesori celebri (calugari, preoti si episcopi). Fara a-si finaliza studiile, din cauza unui razboi survenit cu polonezii, care a determinat închiderea partiala a colegiului, el s-a calugarit în Lavra Pesterilor din Kiev, primind numele de Teodosie, în cinstea Sfantului Teodosie de Kiev (pomenit la 3 mai). Desi a fost solicitat ca arhidiacon si administrator al resedintei mitropolitane de catre mitropolitul Dionisie Balaban, Sfantul Teodosie a cautat un loc retras, cu reguli monahale severe, mergand la manastirea Krutit din Cernigov.

Ulterior, a fost numit egumen de Korsun, egumen de Kievo-Vidubit, a ctitorit schitul de pe insula Mihailovschina – unde l-a lasat ca îngrijitor si administrator pe ieromonahul Iov Opalinsky – a ajuns arhimandrit de Elet (Cernigov), apoi, în 1692, arhiepiscop de Cernigov. Ca egumen, a avut în grija mai ales manastiri care fusesera în stapanirea uniatilor sau ale iezuitilor si dominicanilor, pe care le-a restaurat si reorganizat. De fapt, acesta era motivul pentru care accepta parasirea locurilor sale singuratice.

A avut si o perioada în care a fost acuzat ca „tradator de tara”, de catre un episcop, dar calomnia a iesit la iveala în scurt timp, fiind scos de sub acuzare.

Ca ierarh, a considerat prioritate întarirea credintei ortodoxe a pastoritilor sai prin restaurarea lacasurilor de cult, prin ridicare de biserici si manastiri noi, ceea ce a si aplicat, ctitorind în special biserici în cinstea Maicii Domnului.

Apoi, a acordat un interes deosebit dezvoltarii monahismului si modului selectionarii candidatilor pentru preotie. A patronat scoala clericala din Cernigov, unde a fost elev Sfantul Ioan Maximovici, ajuns mai tarziu arhimandrit de Cernigov în locul sau si mitropolit de Tobolsk.

Vindecarile petrecute în urma rugaciunilor credinciosilor la mormantul sau au atras atentia autoritatilor bisericesti, care au stabilit doua sarbatori în cinstea acestui Sfant, trecute în sinaxarele ruse: la 5 februarie si la 9 septembrie. Pana în 1896, Sfantul Teodosie de Cernigov avusese un cult local, neoficial, în virtutea memoriei vietii sale sfinte, pastrate de Biserica.

0 Responses to Sfantul Teodosie, Arhiepiscop de Cernigov - aflarea moastelor (9 septembrie)

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare